ÜLKEM GAZETESİ / Operasyonel Mükemmellik Yolculuğu

ÜLKEM GAZETESİ / Geleceğe Yatırım İçin İlk Adım Okul Öncesi Eğitim
19 Haziran 2017
ÜLKEM GAZETESİ / Proje Yönetiminde Başarısız Olma Nedenleri
3 Temmuz 2017

ÜLKEM GAZETESİ / Operasyonel Mükemmellik Yolculuğu

Operasyonel Mükemmellik, şirketlerin koydukları hedefe ulaşabilmeleri için tüm organizasyonun bu yönde koşmasını amaçlayan bir yaklaşım modelidir. Bunun için üst yönetim tarafından belirlenen STRATEJİK HEDEFLER, önce departman hedeflerine ve sonrada çalışan hedeflerine indirgenmelidir. Bu, bütünü oluşturan parçaların herbirinin aynı ahenkte ortak hareket etmelerini sağlar. Konulan hedefler (KPI’lar) aynı zamanda ölçülebilir olmalıdır, aksi halde ölçülemeyen hiçbir şey yönetilemediği için iyileştirilemez. Yani hedefin gerisinde mi yoksa ilerisinde mi olunup olunmadığı değerlendirilemez ve buna göre gerekli aksiyonlar alınamaz. Bunun önüne geçmek için çıkılan OPERASYONEL MÜKEMMELLİK YOLCULUĞU’nda atılacak 3 adım ise aşağıdaki gibidir.

· 1’inci adım; şirketlerde etkin bir PERFORMANS YÖNETİMİ sistemi kurulmalıdır. Kurumsal karne olarak adlandırılan BALANCED SCORECARD ile “çalışanlar”, “müşteriler”, “süreçler” ve “finansal değerler” arasında bir denge oluşturularak şirketlere 360 derece ölçme ve yönetme kabiliyeti kazandırılmalıdır. Bu uygulamanın gücü sadece bir ölçüm sistemi olarak değil, bir yönetim sistemi olarak kullanıldığında ortaya çıkar.
· 2’inci adım; bu ölçülebilen her bir hedefe hizmet eden projeler geliştirilmelidir. Hedefler ve projeler arasında birebir ilişki kurulmalı, projelere hedeflere olan katkı derecelerine göre önem ve öncelik sıraları verilmelidir. Projeler varış noktasına en doğru yoldan ve en hızlı şekilde ulaşılmasını sağlayacak olan araçlardır. Bu araçları doğru kullanmak yine etkin PROJE YÖNETİMİ esaslarına bağlı kalarak mümkün olur. Projeler ile mevcut SÜREÇLERİ İYİLEŞTİRMEK için yapılması gereken değişiklikler belirlenir. Bu, yeni bir sistem kurulumu, organizasyon şemasının değişimi veya iş akışlarının tekrar düzenlenmesi gibi olabilir.
· 3’üncü adım; ALTI SİGMA metodolojisi ile proje ve performans çıktılarının kendi içindeki değişiklikleri en aza indirilmeli ve standart SÜRDÜRÜLEBİLİR bir iş akışı yaratılmalıdır. Buradaki kısıtlar ise; maliyet, zaman ve kalitedir.
Bu noktada, yukarıdaki paylaşımları yapmama vesile olan YALIN DÜNYA’dan Tülay Tek’e, Operasyonel Mükemmellik konusundaki keyifli sohbetinden dolayı ayrıca çok teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Mesaj Gönder
Whatsappdan yaz
Merhabalar !